Op 24 april 2014 opende het nieuwe gebouw van het FAVV zijn deuren. In dit gebouw in de  rue des Alliés 11 te Libramont zijn de diensten van het FAVV in de provincie Luxemburg gecentraliseerd.

 

Algemene context

Het FAVV, waarvan de opdracht erin bestaat de veiligheid van de voedselketen te bewaken, neemt een zichtbare plaats in het Belgische institutionele landschap in. Luxemburg was de laatste provincie zonder gecentraliseerde provinciale controle-eenheid. De keuze viel al snel op Libramont. De stad is centraal gelegen in de provincie Luxemburg. Bovendien beschikte de Regie der Gebouwen er nog over een terrein met een verlaten rijkswachtkantoor. Aangezien het terrein te klein was, moest een aanpalend stuk grond aangekocht worden.

Nieuwe controle-eenheid

Het gebouw telt vier verdiepingen op een bruto-oppervlakte van 1600 m². Op de benedenverdieping bevinden zich een refter en verschillende lokalen die speciaal werden ingericht voor de opslag van werkkledij, beschermingsmiddelen, monsters, materieel voor gevaarlijke en gewone controles of afval. Op de benedenverdieping bevinden zich eveneens ontsmettingsdouches.

Op de eerste en tweede verdieping zijn landschapsbureaus en individuele kantoren ingericht evenals lokalen voor het opslaan van dossiers. Op de derde verdieping bevinden zich een ruime vergaderzaal, een verhoorlokaal en een archiefruimte.

Architecturaal concept

Van opzij bekeken lijkt de gevel door te lopen, maar die springt in ter hoogte van de voor- en achteringang in de gordijngevel. Dit geeft een uitgezuiverd uitzicht aan het geheel. De buitenmuren kregen een pleisterlaag in gebroken wit met grijs en een onderbouw in blauwsteen. Het dak in natuurleien heeft twee wolfsdaken die het massa-effect van de kopgevels verkleinen.

Duurzaamheid voorop

Het ontwerp van het gebouw beoogt een zo klein mogelijke milieu-impact. Het gebouw heeft een warmte-isolatiewaarde K19 en een globaal energieprestatiepeil E30. Over de hele voorzijde van het dak werden 108 zonnepanelen geïnstalleerd. Vermits de gebruikers van het gebouw vaak op de baan zijn, kreeg elke verdieping een aparte verwarmingsdistributie. Twee dubbelflexgroepen met hoogrendementswarmterecuperator zorgen voor de ventilatie.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FAVV, provinciale eenheid Luxemburg

Duur van de werken: maart 2008 – februari 2014

Architectuurstudie:  Regie der Gebouwen

Kostprijs van de werken: 2,4 miljoen €

 

Laatste wijziging op 11 september 2017.