Brussel
Neem een kijkje in het Europa-gebouw, het nieuwe raadsgebouw waarin de leiders en ministers van de Europese Unie elkaar voortaan zullen ontmoeten.

Het Europagebouw is de nieuwe zetel van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. Het gebouw is operationeel sinds december 2016. Op 16 januari 2017 was er al een eerste raadszitting.

Symbiose van oud en nieuw

Het ontwerp springt in het oog: het is een prachtige symbiose van oud en nieuw. Een glasconstructie sluit perfect aan op de art-decoarchitectuur van de Résidence Palace. De twee glazen wanden maken van het oorspronkelijk L-vormige gebouw een kubus die van binnenuit verlicht wordt door een gigantische lantaarn. Het Europagebouw vormt tot slot een architecturaal landmark waar je niet naast kunt kijken. De enorme lantaarn vormt ’s nachts een heus lichtbaken in het hartje van de Europese wijk.

Het gebouw beschikt over drie conferentiezalen, tien vergaderzalen en ongeveer 250 kantoren. Het heeft 3750 ramen en 374 ledbuizen om de lantaarn te verlichten.

De Regie der Gebouwen als bouwheer

De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer voor de uitvoering van het project. Ze stond in voor het afsluiten van studiecontracten, de analyse en de opvolging van de volledige studie, het verkrijgen van de nodige vergunningen, de toewijzing en de opvolging van de opdrachten voor de aanneming van werken.

 

Ontdek het Europa-gebouw in een filmpje

 

(c) Foto: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers, LEAD and DESIGN PARTNER. Philippe Samyn and Partners architects & engineers, Studio Valle Progettazioni architects, Buro Happold Limited engineers.