Naar het voorbeeld van de centralisatie van de diensten van de FOD Financiën in andere grote steden, wenste de FOD Financiën zijn diensten die gevestigd zijn in Luik samen te brengen. Deze diensten waren verspreid over 9 verschillende sites.

 

Enkele datums

In februari 2007 gaf de Ministerraad toelating aan de Regie der Gebouwen om een promotieovereenkomst af te sluiten waarbij de promotor het terrein en het gebouw ter beschikking stelt. Hij was verantwoordelijk voor de studie, de uitvoering van de werken en de financiering van de ganse operatie. Op 30 maart 2009 wees de Regie der Gebouwen de opdracht toe aan de NV Fedimmo. De werken zijn begonnen op 1 maart 2012 en sinds eind 2014 konden de diensten van de FOD Financiën hun intrek nemen in het gebouw. De Regie der Gebouwen huurt het gebouw gedurende 25 jaar.

Architecturaal en stedenbouwkundig concept

De toren is gebouwd op de parking Fragnée naast het oude financiegebouw. De nieuwe toren past perfect in de reconversie van de Guilleminswijk. Het nieuwe Financiecentrum bepaalt samen met het treinstation van Santiago Calatrava en het herdenkingsmonument in Cointe de skyline van Luik. De toren is al van zeer ver zichtbaar en versterkt de visuele identiteit van de nieuwe verbindingsas tussen het station Guillemins, de esplanade, het Parc de la Boverie en Médiacité.

Het torengebouw telt 28 verdiepingen en is 118 meter hoog (hoogte met antenne is 136 meter). Elke dienst beschikt over een eigen verdieping. Een splitsing per verdieping bevordert de leesbaarheid van het gebouw voor de gebruikers en de bezoekers; de circulatieafstanden worden ook beperkt. Het complex is zowel met de wagen als met het openbaar vervoer vlot bereikbaar. Het kantoorgebouw is uiteraard ook toegankelijk voor andersvaliden.

In dit gebouw staan duurzame ontwikkeling en milieuzorg voorop. De toren is op harmonieuze wijze in de bestaande omgeving geïntegreerd. De nodige aandacht wordt besteed aan het visueel en akoestisch comfort, maar ook aan het gebruik van energiebesparende materialen en hernieuwbare energie.

Talloze voordelen voor het publiek

  • Alle diensten zijn gegroepeerd onder één dak
  • Het front office heeft 31 desks op het gelijkvloers (met mogelijkheid tot uitbreiding in aangifteperiodes)
  • Het publiek kan terecht in een wachtkamer met informatieschermen
  • Er is een ticketingsysteem voor de wachtenden
  • Spreekkamers en loketten op de verdiepingen vergemakkelijken het onthaal.

Capaciteit

In het nieuwe Financiecentrum werken meer dan 1000 personeelsleden in verschillende diensten:

  • de Administratie voor Ondernemings- en Inkomensfiscaliteit;
  • de Administratie van het Kadaster, de Registratie en de Domeinen;
  • gemeenschappelijke diensten zoals leslokalen, vergaderzalen, een groot front-office, een personeelsrestaurant, een conciërgewoning, enz.

Op de 3 ondergrondse niveaus zijn er 325 parkeerplaatsen beschikbaar.

Duurzame ontwikkeling

De toren laat uitstekende energieprestaties optekenen. Hij behoort tot categorie B, op een schaal die gaat van A (zeer zuinig) tot G (zeer hoog energieverbruik), goed voor 35 kg CO2 per m² en per jaar. Bij de bouw van de constructie werd rekening gehouden met het leefmilieu, zowel wat de technische bouwaspecten als wat gedifferentieerd afvalbeheer betreft:

  • hoogrendementsketel (106%)
  • fotovoltaïsche panelen.
  • fotovoltaïsche gevel van de 18e tot 20e verdieping aan de zuidkant van de Financietoren in Luik. De zonnecellen werden onzichtbaar gemaakt door middel van een glasplaat bedrukt met het patroon van de gevel.
  • intelligente verlichting met lichtvoelers en bewegingsmelders
  • drievoudige beglazing
  • BREEAM-certificaat
  • hergebruik van regenwater

Het gebouw verbruikt 36% minder energie dan een gelijkaardige constructie met standaardvoorzieningen.

Technische fiche

Eigenaar: Privé

Aanbestedende overheid: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Financiën

Architect: Jaspers & Eyers

Promotor/Bouwheer: NV Fedimmo

Duur van de werken: 2012 – 2014

Oppervlakte: 52 713 m² bruto-oppervlakte

Huurtermijn: 25 jaar (met mogelijkheid tot aankoop op het einde van het contract)

 

Laatste wijziging op 18 september 2017.