Het Chinees Paviljoen in Laken is om veiligheidsredenen gesloten.

Eind 2017 heeft de Regie der Gebouwen een studieopdracht toegewezen aan het studiebureau Origin Architecture & Engineering voor de dringende bouwkundige werken (deel 1)  aan en de restauratie van onder meer de daken, de balkons en de erker (deel 2). Ook het museum voor Japanse kunst, de voorliggende kiosk, de omheining en de toegangspoorten zijn in de studie opgenomen.

Het tweede deel van de studie over de restauratie van de daken, de balkons en de erker is in uitvoering.

Geschiedenis

Het Chinees Paviljoen kwam er op vraag van koning Leopold II. Na in 1900 verschillende keren het panorama van de “Tour du Monde” in Parijs te hebben bezocht, vroeg Koning Leopold II aan Alexandre Marcel om voor hem een gelijkaardige architecturale site te bouwen in de buurt van zijn kasteel in Laken. Zodoende werden het Chinees Paviljoen met zijn bijgebouwen (een kleine kiosk en het koetshuis), de Japanse Toren, en een beeldhouwwerk, een kopie van Johannes van Bologna’s Neptunus, gebouwd.

Het kleine toegangspaviljoen van de Japanse Toren is het enige element dat aan het einde van de tentoonstelling in Parijs werd gedemonteerd en in Laken weer in elkaar werd gezet. Dit kleine paviljoen was het ingangspaviljoen van de “Tour du Monde” in Parijs. De overige bouwwerken betreffen originele ontwerpen voor de site in Laken.

Het ontwerp voor de bouw van het Chinees paviljoen werd in 1901 goedgekeurd. De bouwwerken begonnen in 1903 en stonden tot in 1908 onder toezicht van de koning. Vervolgens werden de werken tot in 1910 uitgevoerd in opdracht van de Staat, waaraan het gebouw inmiddels was geschonken.

Het paviljoen was oorspronkelijk ontworpen als luxerestaurant maar werd nooit als dusdanig gebruikt. In oktober 1913 werd het door het Departement van Buitenlandse Zaken opengesteld voor het publiek. Het diende als kader voor een permanente tentoonstelling van importproducten uit het Verre Oosten en sloot zijn deuren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1921 kwam het gebouw in handen van het Departement voor Kunsten en Wetenschappen. Zodoende werd het gepromoveerd tot kunstmuseum en het beheer ervan werd sindsdien verzorgd door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

In december 2019 werd het Chinees Paviljoen, net als de Japanse Toren, door het Brussels Gewest beschermd. 

Met het oog op de herwaardering van de toekomstige projecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, met name in het kader van het Tweehonderdjarig bestaan van België, besloten de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis dat het Chinees Paviljoen geen deel meer zou uitmaken van de gebouwen waarin de Musea zijn ondergebracht.

Dringende werken

Eind 2017 heeft de Regie der Gebouwen een studieopdracht toegewezen aan het studiebureau Origin Architecture & Engineering voor:

  • de dringende bouwkundige werken (deel 1)
  • de restauratie van de daken, de balkons en de erker (deel 2)

Die studie heeft ook betrekking op het Museum voor Japanse Kunst (het Koetshuis), zijn kiosk, zijn omheining en de toegangspoorten. 

Dringende werken in 2021 (deel 1)

Er werd een overheidsopdracht gelanceerd teneinde een aannemer aan te stellen zodra het eerste deel van de studie was uitgewerkt. Omdat er geen kandidaten waren, konden de werken niet meteen gegund worden. Een nieuwe procedure werd gelanceerd en de dringende werken werden in de lente van 2021 uitgevoerd door de firma Renotec NV. 

In het voorjaar van 2021 werden volgende werken uitgevoerd:

  • Analyse en sonderingen van het hout en het rioleringssysteem;
  • de bescherming van het buitenschrijnwerk en de ramen;
  • het verwijderen en stockeren van instabiele dakelementen;
  • het verwijderen van mossen en plantengroei op het dak, de balkons en het vrijmaken van de dakgoten;
  • een tijdelijke waterdichting op een aantal beschadigde balkons;
  • een tijdelijke waterdichting van het gebouw;
  • het stabiliseren en beschermen van mozaïekelementen;
  • interventies op het dak van het Museum voor Japanse Kunst.

Restauratie van de daken, de balkons en de erker (deel 2)

Gelet op de complexiteit en omvang van de geplande restauratie, werd het budget voor de toekomstige restauratiewerken verhoogd tot ca. 5 miljoen euro.

De restauratiestudie die geleid wordt door het studiebureau Origin Architecture & Engineering is momenteel in uitvoering.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat-Koninklijke Schenking
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Studiebureau bouwkundige werken en restauratie: Origin Architecture & Engineering
Aannemer dringende werken: Renotec NV
Uitvoering dringende werken : voorjaar 2021
Kostprijs dringende werken: 155.000 euro (incl. BTW)

 

Laatste wijziging in februari 2024