Van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 vond in Dubai de wereldtentoonstelling “Expo 2020” plaats. 

De expo ging normaal gezien al op 20 oktober 2020 van start, maar werd door de wereldwijde coronacrisis met een jaar uitgesteld.
Ook België nam deel aan Expo 2020. Het Belgisch paviljoen op de site – “de groene boog” genaamd – zette  de technologische innovaties van ons land op vlak van mobiliteit in de kijker. 

Connecting Minds, Creating the Future

Expo 2020 ging door op een reusachtige site van 4,38 km² in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten.  Er namen 190 landen aan deel en er kwamen meer dan 23 miljoen bezoekers langs.

Het algemene thema van Expo 2020 Dubai was “Connecting minds, Creating the future”. De bedoeling was om de samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen.

De site was opgedeeld in 3 grote delen, die elk focusten op een thema: mobiliteit, duurzaamheid en opportuniteit. Voor de bouw van het Belgisch paviljoen werd een terrein gekozen van ongeveer 2.180 m² in de zone van de mobiliteit. 

België zette via haar deelname aan Expo 2020 Dubai haar recentste technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker om mensen, goederen en ideeën dichter bij elkaar te brengen. 

Rol van de Regie der Gebouwen

Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo) was de aanbestedende overheid voor de realisatie van het Belgisch paviljoen, de Regie der Gebouwen stelde als gedelegeerd bouwheer haar expertise en ervaring ter beschikking.

Zo maakte ze in nauwe samenwerking met BelExpo de selectie- en gunningsleidraad en de technische prestatiebepalingen op voor het paviljoen, nam ze deel aan de evaluatie van de kandidaturen en de offertes (zowel op technisch als administratief vlak) en heeft ze haar juridische ondersteuning aangeboden.  

De Regie der Gebouwen heeft ook de werken van A tot Z opgevolgd en erop toegezien dat alles verliep in het kader van de gegunde overheidsopdracht Design & Build.

Een “groene boog”

De “Design & Build”-opdracht voor het ontwerp, de bouw, de scenografie, het onderhoud, de eventuele ontmanteling en afbraak van het Belgisch paviljoen werd begin 2019 gegund aan de groep BEMOB-2020. 
BEMOB-2020 verenigt de aannemers BESIX en Vanhout, de bureaus ASSAR ARCHITECTS en VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES en het designbureau Krafthaus.

In september 2019 werd begonnen met de bouw van het paviljoen. In september 2021 werden de werken voltooid. 

Het Belgisch paviljoen– ook wel “de groene boog” genaamd – is een ware architecturale en bouwkundige parel en bestaat uit een “zwevende” boog bekleed met maar liefst 5 kilometer aan houten lamellen en voorzien van verticale tuinen op de gevels. De sobere en elegante vormgeving van het gebouw symboliseert de combinatie van de Latijnse romantiek en de Noord-Europese precisie.   

Er werd gebruik gemaakt van Belgische, of van oorsprong Belgische, technieken, toepassingen, producten en materialen, zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant van het paviljoen.
In het gebouw was een tentoonstellingsparcours voorzien, maar ook winkels met Belgische souvenirs, ruimtes om onze culinaire specialiteiten te proeven, een business center en een gastronomische brasserie met terras. 

De “Gyratom”: eyecatcher uit gerecycleerd materiaal

Eén van de blikvangers van het Belgisch paviljoen was de “Gyratom” op het dakterras, een levensgrote versie van de helikopter uit de Suske en Wiske-stripverhalen. 

De Gyratom werd deels vervaardigd uit oude panelen van het Atomium en recyclagemateriaal afkomstig van een bedrijf dat metaalafval verwerkt tot herbruikbaar schroot. 

Het ontwerp was naar de hand van de Italiaanse kunstenaar Alessandro Tardioli en naast verschillende bedrijven werkten er ook scholen mee aan het kunstwerk. 

De Gyronef maakte deel uit van het kunstproject “W.A.S.T.E.” (Will Art Save The Ecosystem), dat via kunstwerken uit gerecycleerd materiaal de mensen wil sensibiliseren rond circulaire economie. 

Technische fiche

  • Aanbestedende overheid: Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen
  • Gedelegeerd bouwheer: Regie der Gebouwen
  • Opdrachtnemer: de groep BEMOB-2020, die bestaat uit de aannemers BESIX en Vanhout, de bureaus ASSAR ARCHITECTS en VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES en het designbureau Krafthaus 
  • Duur werken: van september 2019 tot september 2021
  • Oppervlakte site: 2.180 m²
  • Budget: de bouwaspecten van het project kostten 8,5 miljoen euro

 


Laatst gewijzigd in augustus 2023