Namur
In de nacht van 9 op 10 april 2019 heeft een brand plaatsgevonden in het voormalige gebouw van het rijksarchief van Namen, in de rue d’Arquet 45 in Namen. Het ging om een pand waarvoor de Regie der Gebouwen herhaaldelijk stappen ondernam om het te verkopen en om het te beschermen tijdens de leegstand in afwachting van de verkoop. De Regie der Gebouwen betreurt de brand en de letsels die de brand heeft veroorzaakt bij een aantal krakers van het gebouw.

Het gebouw waar de brand uitbrak, in de rue d’Arquet, is eigendom van de federale staat. Het werd vroeger gebruikt door het rijksarchief van Namen, maar toen het rijksarchief verhuisde naar de nieuwbouw langs de boulevard Cauchy in Namen, werd beslist het gebouw te verkopen.

Eerste keer te koop in 2016

In februari 2016 droeg de Regie der Gebouwen het gebouw over aan het federaal aankoopcomité en werd het gebouw een eerste keer te koop gezet. Met het oog op de verkoop heeft de conciërge het gebouw in juli 2016 verlaten. Omdat het aankoopcomité geen voldoende hoog bod ontving, is het gebouw toen niet verkocht.

Leegstandsbescherming

In afwachting van een effectieve verkoop bereidde de Regie der Gebouwen in 2017 vervolgens een overeenkomst voor om het gebouw onder leegstandbescherming te plaatsen. Dat houdt in dat een aantal personen tijdelijk wonen of werken in een leegstaand gebouw. Het is een procedure die de Regie der Gebouwen toepast voor de meeste van haar gebouwen die tijdelijk niet gebruikt worden– bijvoorbeeld in afwachting van een verkoop of van herbestemming. Op die manier zorgt ze ervoor dat de gebouwen hun waarde zoveel mogelijk behouden. Maar vooraleer de overeenkomst van kracht was, hebben krakers zich toegang verschaft tot het gebouw in de Arquet-straat, waardoor de overeenkomst nooit in werking is getreden.

Pogingen tot uitzetting

De Regie der Gebouwen ondernam verscheidene pogingen om de krakers te laten uitzetten.

Op 29 september 2017 stelde een gerechtsdeurwaarder aangesteld door de Regie der Gebouwen vast dat het gebouw door meerdere personen gekraakt werd. Op 3 oktober 2017 diende de Regie der Gebouwen een eenzijdig en dringend verzoek tot uitzetting van de krakers in, waarop de rechtbank van eerste aanleg van Namen een dag later de bezetters gelastte het gebouw te verlaten en de Regie der Gebouwen machtigde hen uit te drijven als dat niet zou gebeuren. Op 12 oktober 2017 dienden enkele bezetters een verzoek van derdenverzet in om ter plaatse te blijven. De rechtbank van eerste aanleg van Namen trok daarop de eerdere beslissing in, en gaf hen de toestemming in het gebouw te blijven. Sindsdien verbleven ze in het gebouw.

Op 26 oktober 2018 is klacht neergelegd bij de procureur des Konings van het parket van Namen en op 23 januari 2019 oordeelde het parket dat het dossier ofwel via administratieve weg of ofwel via burgerlijke weg behandeld moest worden.

Op 11 februari 2019 heeft de gerechtsdeurwaarder aangesteld door de Regie der Gebouwen opnieuw vaststellingen gedaan. Omdat een bezoek van het gebouw niet mogelijk was zonder politie-escorte, had hij evenwel geen toegang tot het hele gebouw.

Schade door kraak en brand

Midden 2018 is het gebouw opnieuw te koop gesteld, maar zonder resultaat. De Regie der Gebouwen wil het gebouw nog steeds verkopen, maar door de schade die door de krakers is toegebracht, moet het federaal aankoopcomité eerst een nieuwe raming van de waarde van het gebouw voorstellen. Het lijkt erop dat het gebouw bij de brand vannacht opnieuw schade heeft opgelopen. Zodra de omvang van de schade is vastgesteld, beraadt de Regie der Gebouwen zich over verdere stappen.

De Regie der Gebouwen betreurt de brand en de letsels die de brand heeft veroorzaakt bij een aantal krakers van het gebouw.