Gent
De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en de stad Gent laten een haalbaarheidsstudie uitvoeren rond de ontwikkeling van de Groendreef-site in Gent. Op deze site is de federale politie reeds gevestigd. Op termijn zou ook de lokale politie er haar intrek nemen.

Context

De Groendreef-site is ongeveer 7 hectare groot en bestaat uit verschillende gebouwen, sportterreinen, opslagplaatsen, een personeelsrestaurant en een garagecomplex. 

Momenteel werken er zo’n 600-tal personeelsleden van de federale politie. Zij voeren hun opdracht uit op het niveau van het Vlaams Gewest, de provincie Oost-Vlaanderen of het arrondissement Gent.

Koen Geens, vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen, en minister van Europese zaken:

“De behoeften van de politiediensten zijn geëvolueerd en de infrastructuur is aan vernieuwing toe.  Bovendien wensen de diensten van de lokale politie van Gent, die momenteel verspreid zijn over verschillende locaties in de stad, op termijn ook hun intrek te nemen op de site. De Regie der Gebouwen en de stad Gent werken samen om na te kijken wat haalbaar is op de site.”

Pieter De Crem, Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid:

“Tijdens mijn werkbezoek aan de Gentse politie kondigde ik aan om mij, samen met collega-Minister Koen Geens, in te zetten voor de realisatie van dit nieuwe gebouw. Deze studie maakt de belofte concreet en betekent een eerste belangrijke stap in de realisatie van een nieuwe en innoverende manier van samenwerken tussen de lokale en federale politie in Gent.” 

De Regie der Gebouwen stelde het studiebureau Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten en Palmbout Urban Landscapes aan om te onderzoeken hoe de site kan aangepast worden aan zowel de veranderde behoeften van de federale politie als aan de komst van de lokale politie.  

Aanpak van de studie

Het studiebureau gaat nu van start met de haalbaarheidsstudie. Deze verloopt in drie fasen: 

  • In een eerste fase wordt de huidige toestand van de site en haar gebouwen geanalyseerd, evenals de behoeften van de federale en lokale politie. 
  • In een tweede fase worden drie à vier scenario's uitgewerkt voor de ontwikkeling van de site. Wat zal er met het huidige patrimonium gebeuren? Welke plaats zal nieuwbouw innemen? Hoe kunnen we voor synergiën zorgen tussen de verschillende gebruikers van de site?  Het zijn allemaal vragen waaraan de studie een antwoord zal moeten geven. 

    In deze scenario’s moet er onder andere rekening gehouden worden met de veiligheidsaspecten, de stedenbouwkundige voorschriften, de financiële en technische haalbaarheid, mobiliteit, milieu en duurzaamheid,... 

    Ook de impact van de site op de buurt wordt onderzocht wat betreft mobiliteit, geluid,…   
  • In een derde fase zal de Regie der Gebouwen samen met de Stad Gent een voorkeurscenario uitkiezen, dat de studiebureaus gedetailleerd uitwerken.

Planning

Het doel is te komen tot een masterplan voor de Groendreef-site dat een volumestudie en een fasering omvat. Dit masterplan wordt in het voorjaar van 2021 verwacht. De architectuurstudie zal daarna worden opgesteld.

Technische fiche

Eigenaar van de site: Belgische staat
Projectleiding: Regie der Gebouwen
Studiebureaus voor het haalbaarheids- en ontwikkelingsplan: Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten en Palmbout Urban Landscapes
Kostprijs van de studie: 261.263 euro (inclusief BTW, gefinancierd door de Regie der Gebouwen)
Huidige gebruiker: federale politie 
Toekomstige gebruikers: federale politie en  lokale politie
Oppervlakte site: 7 ha