NL    FR
Contact      
  De Regie der Gebouwen
  Home
  Bevoegdheden
  Directiecomité
  Structuur
  Administratief reglement
  Vacatures
  Verkopen
  Milieubeleid
  Integriteit
 
Activiteiten
  Werven/Realisaties
   

Vlaanderen
Brussel
Wallonië
Internationaal

  Persberichten
  Overheidsopdrachten
  1.  Onze opdrachtdocumenten
  2.  Indienen van een aanvraag tot deelneming / offerte
  3.  Free Market
  4.  Nuttige links
  5.  Andere documenten
  Varia
  Contact - Toegang
  Klacht
  Links
  Lid van PuRE-net
 
  U bent hier: Home > Persberichten > BRUSSEL - Koninklijk Paleis - Inhuldiging van drie hedendaagse kunstwerken

donderdag, 24 oktober 2002

BRUSSEL - Koninklijk Paleis - Inhuldiging van drie hedendaagse kunstwerken

Op 24 oktober 2002 werden drie hedendaagse kunstwerken in het Koninklijk Paleis te Brussel plechtig ingehuldigd door ons Vorstenpaar.

H.M. de Koningin riep enkele jaren geleden een kunstadviesraad in het leven om de mogelijkheid te onderzoeken hedendaagse kunst in het Paleis een plaats te geven. Deze kunstadviesraad selecteerde een eerste reeks van drie projecten van hedendaagse kunstenaars: het betreft werken van de fotograaf Dirk Braeckman, de beeldende kunstenaar Jan Fabre en de kunstschilder Marthe Wéry. Deze werken werden ontworpen en gerealiseerd in en voor het Koninklijk Paleis van Brussel.

Na meerdere vergaderingen van de Kunstadviesraad gaf de Regie der Gebouwen, als beheerder van het Koninklijk Paleis, de opdracht aan Jan Fabre om een kunstwerk te realiseren dat in de Spiegelzaal zou worden geïntegreerd. Zo zou deze staatsiezaal eindelijk voltooid geraken.

In coördinatie met de kunstenaar, voerde de Regie der Gebouwen een onderzoek uit naar de stabiliteit van het plafond. De plaatsing van een indrukwekkende steiger met inbegrip van een groot werkplatform was noodzakelijk. Teneinde het kunstwerk harmonieus te laten integreren in de Spiegelzaal werden schilderwerken uitgevoerd en een aangepaste verlichting voorzien.

Het tongewelf, de twee halfronde verticale boogvelden en de centrale kroonluchter in de Spiegelzaal zijn bekleed met circa 1,4 miljoen dekschildjes van Thaise juweelkevers (Sternocera Acquisignata). Onder toezicht van Jan Fabre voerde een ploeg van 29 jonge kunstenaars en restauratoren het monnikenwerk uit tussen 13 mei en 3 augustus 2002. De 27 millimeter grote pantsers van de kevers weerkaatsen het licht, zodat Jan Fabre een levendig en uniek tableau creëerde, niet geborsteld met verf maar met licht. De pantsers van de kevers bestaan uit chitine, een van de hardste en meest onvergankelijke materialen uit de natuur

De Regie der Gebouwen is ook rechtstreeks betrokken bij de twee andere kunstprojecten. In overleg met Dirk Braeckman en Marthe Wéry werden inderdaad de nodige schilderwerken en elektriciteitsvoorzieningen uitgevoerd teneinde hun kunstwerken harmonieus te integreren in de voorziene ruimten van het Paleis.

Het Paleis en de Regie der Gebouwen zullen, bijkomend aan de jaarlijkse voorziene bezoekdagen tijdens de zomer, deze zalen bij andere gelegenheden open stellen voor het publiek.
Een eerste opening is voorzien op 15 november 2002, van 10 tot 16 u.

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
M: 0479 31 26 91
www.regiedergebouwen.be

 


© Regie der Gebouwen - Het hoofdbestuur : Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
Alg. Tel: +32 (0)2 541 65 11 - Alg. Fax: +32 (0)2 541 71 94