NL    FR
Contact      
  De Regie der Gebouwen
  Home
  Bevoegdheden
  Directiecomité
  Structuur
  Administratief reglement
  Vacatures
  Verkopen
  Milieubeleid
  Integriteit
 
Activiteiten
  Werven/Realisaties
   

Vlaanderen
Brussel
Wallonië
Internationaal

  Persberichten
  Overheidsopdrachten
  1.  Onze opdrachtdocumenten
  2.  Indienen van een aanvraag tot deelneming / offerte
  3.  Free Market
  4.  Nuttige links
  5.  Andere documenten
  Varia
  Contact - Toegang
  Klacht
  Links
  Lid van PuRE-net
 
  U bent hier: Home > Persberichten > 26.04.2012
Oud-Klooster in Maasmechelen wordt vredegerecht en financiecentrum

donderdag, 26 april 2012

26.04.2012
Oud-Klooster in Maasmechelen wordt vredegerecht en financiecentrum

Het vredegerecht en de dienst Registratie en Kadaster van de FOD Financiën zijn voortaan gehuisvest in het voormalige klooster Maria Opdracht (Dokter Haubenlaan 6) in het centrum van Maasmechelen. Het deel waarin het vredegerecht is gehuisvest, behoort toe aan de Belgische staat. De rest van het complex behoort toe aan AGB Maasmechelen, die een deel aan de Regie der Gebouwen verhuurt voor de huisvesting van de financiediensten.

Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen: “Het voormalige kloostercomplex werd grondig gerenoveerd en voorzien van een nieuwbouw. De Regie der Gebouwen stond in voor het ontwerp, de opvolging van de bouwwerken en de binneninrichting van het hele complex. Ook alle technieken werden door de Regie in eigen beheer uitgewerkt”.

Architectuur

Van het oorspronkelijke complex werden twee vleugels gesloopt om een mooi, open binnenplein te creëren. De toegangen van de verschillende administratieve diensten die hier zijn gehuisvest, geven uit op dit plein.

De gevel langs de Dr. Haubenlaan is grondig gerenoveerd terwijl voor de nieuwbouw resoluut werd gekozen voor een sober en strak ontwerp. Het geheel in grijs-beige keramische tegels sluit perfect aan bij de natuurstenen sierelementen van het bestaande gebouw.

Het Vredegerecht

Het vredegerecht is gehuisvest in het gedeelte dat eigendom is van de Belgische staat, deels in het historische complex en deels in een nieuw bouwvolume. De toegang tot de zittingzaal gebeurt via een in glas uitgevoerde gang. Een binnentuin scheidt het publieke gedeelte van het gedeelte dat voorbehouden is voor de personeelsleden van het vredegerecht.

De zittingszaal is ondergebracht in de voormalige kapel waar de ramen nog de karakteristieke vorm van weleer hebben. Sommige ramen zijn opnieuw in glas-in-lood uitgevoerd. Op de verdieping is het compact archief in ondergebracht.

Er werken zes personen op het Vredegerecht van Maasmechelen.

Het Financiecentrum: Kadaster en Registratie

De FOD Financiën kampte voor haar diensten Kadaster en Registratie met plaatsgebrek in het gemeentehuis van Maasmechelen, waar ze sinds de jaren ‘60 waren gehuisvest. De Regie der Gebouwen ging daarom op prospectie en onderzocht verschillende mogelijkheden. De renovatie van het oude klooster was een opportuniteit om de diensten van Financiën samen te brengen in een functionele omgeving. Dit bevordert enerzijds de werking en de onderlinge samenwerking en vergemakkelijkt de automatisering en beveiliging.

De Regie der Gebouwen huurt een gedeelte van de eerste en de tweede verdieping in het historische gedeelte van het complex voor de FOD Financiën. De toegang tot het gebouw wordt gedeeld met de onthaaldienst van het OCMW die op het gelijkvloerse niveau over een aangename ontmoetingsruimte beschikt met ingerichte keuken en uitzicht op een waterpartij op het binnenplein.

De functionele landschapskantoren kunnen op een flexibele wijze ingedeeld worden en de werkplekken zijn ingericht met full ergonomisch meubilair. Het gebouw is uitgerust met een voice over IP telefonie en met een toegangscontrolesysteem.

Op termijn wordt ook de nieuwe Antenne Opmetingen en Waarderingen en een satelliet Rechtszekerheid gehuisvest. In totaal voorziet de FOD Financiën 33 personeelsleden in dit financiecentrum.

Duurzaam bouwen

Servais Verherstraeten: “Duurzaamheid is een van de vier kernwaarden uit mijn beleid ten aanzien van de Regie der Gebouwen. De inplanting van dit nieuwe administratieve complex is een katalysator voor de verdere ontwikkeling van het stadscentrum. De bestaande infrastructuur (wegenis, bushaltes, …) werd behouden terwijl de bebouwde en verharde oppervlakte aanzienlijk beperkt werd. Door de sloop van verouderde gebouwen werd er ruimte vrijgemaakt voor een aangenaam, groen parkplein dat een ontmoetingsplaats wordt en zich aldus perfect aansluit bij het bestaand sociaal weefsel”.

Het gebouw werd volledig asbestvrij gemaakt. Alle nieuwe en vernieuwde bouwdelen werden zeer goed geïsoleerd. De nieuwe installaties voor de verwarming en voor sanitair warm water zijn voorzien van condenserende toestellen waarbij de warmte van de rookgassen het rendement van de toestellen verbetert. Het regenwater van de daken wordt opgevangen en hergebruikt voor de spoeling van de sanitaire installaties.

Op het dak werd een zonnepaneelsysteem geplaatst dat 2 x 10.000kwh opwekt.

Als gevolg van de restauratiewerken, zijn nestlocaties van gierzwaluwen verdwenen. Deze typische stadsvogels vinden steeds minder geschikte nestplaatsen. Om hieraan te verhelpen werden nieuwe gierzwaluwkasten ingewerkt in de dakgoten.

Verherstraeten: “Ten slotte werd het gebouw gerealiseerd binnen een duurzaam financieel kader waarbij het vooropgestelde budget zorgvuldig werd nageleefd.”

Technische fiche:

Adres vredegerecht: Binnenhof 3
Adres FOD Financiën: Binnenhof 4

Eigenaar gebouw Vredegerecht: Belgische staat
Eigenaar gebouw Financiecentrum: AGB Maasmechelen
Huurder gebouw Financiecentrum: Regie der Gebouwen
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Architectuur: Regie der Gebouwen (arch. Erwin Vos)
Elektriciteit, HVAC en lift: Regie der Gebouwen
Sloop-en ontmantelingswerken: THV Democo, Strabag, Van Roey
Ruwbouw en afwerking: nv Schoofs
HVAC: KVS Dilsen nv
Elektriciteit: Gielen nv
Keuken: Rubbens nv
Lift: Thyssenkrupp AG
Data en Telefonie: Heijmans nv
Veiligheidscoördinatie: Veto en partners nv
Oppervlakte volledig project: 3.020 m²
Oppervlakte vredegerecht: 755 m²
Oppervlakte financiecentrum: 523 m² kantoren/archiefruimte + 132m² gemeenschappelijke delen ( 33.67% ten laste van de Belgische staat)
Duur van de werken: juni 2007 – januari 2012
Investering Regie der Gebouwen: 1.340.000 € (op een totaalbedrag van 4.250.000 €)
Jaarlijkse huurprijs Financiecentrum: 47.113 EUR

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
M: 0479 31 26 91
www.regiedergebouwen.be

 


© Regie der Gebouwen - Het hoofdbestuur : Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
Alg. Tel: +32 (0)2 541 65 11 - Alg. Fax: +32 (0)2 541 71 94